Родителите и учителите в окупираните от Русия украински региони, които не

...
Родителите и учителите в окупираните от Русия украински региони, които не
Коментари Харесай

Учителка от окупиран украински регион: Принудени сме да говорим на руски и да преподаваме от руски учебници

Родителите и учителите в окупираните от Русия украински райони, които не възприемат просветителна политика, наложена им от Москва, стават жертва на закани и опити за заплашване. Преподавателите в окупираните територии са принудени да работят на съветски език и по съветската образователна стратегия, която включва и нови учебници по история, оправдаващи войната в Украйна.

През септември 2022 година Москва разгласи, че анексира четири украински области - Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск, въпреки да разполага единствено с непълен надзор върху тях.

Инвазията прекъсна образованието на хиляди възпитаници. Сега просветителните институции в Източна Украйна са се трансформирали в следващото поле, в което руснаците се борят да завоюват детските сърца и мозъци.

" Принудени сме да приказваме на съветски "

Учителка, която е и майка на възпитаник, разказва пред Дъждовни води по какъв начин минава един образователен ден в окупираните региони: " Сутрин детето ми отива на учебно заведение, където сме принудени да приказваме на съветски с учениците си и да им преподаваме по съветски учебници. " Тя добавя: " Вечер преподаваме онлайн уроци на украински и ги учим на нашите си неща. "

Темите за съветския и украинския език, историята и идентичността са в центъра на спора, даже и преди пълномащабната инвазия. Милиони украински граждани говорят на съветски. След " Евромайдана " от 2014 година Киев одобри закони за по-широката приложимост на украински в публичния живот. Обхватът им включва учебните заведения, малкия екран, както и работещите в обществения бранш. Москва, от своя страна, упрекна украинското държавно управление в дискриминация на рускоезичното малцинство.

Избухването на войната през 2022 година е предиздвикало личния състав да затвори локалното учебно заведение, споделя учителката по украински в окупиран регион, която пожела да остане анонимна. В продължение на близо година децата посещавали онлайн класове, последващи украинската образователна стратегия. През август 2023 година обаче съветски бойци принудили учителите под дулото на оръжието да стартират да работят на съветски език, по съветски учебници и съгласно съветската образователна стратегия.

" Трудно е ", споделя украинската учителка. " Никой от децата в селото ни не приказва съветски, децата просто не го схващат, изключително в по-долните класове. Затова учим там официално. А вечер вкъщи преподаваме на украински. Но само, в случай че има интернет ", изяснява тя. " Много постоянно интернетът е прекомерно слаб, с цел да се преподава онлайн, или пък въобще няма връзка. "

Образованието като " пропагандна машина "

Правозащитната организация " Амнести интернешънъл " упрекна Русия в отчета си от декември 2023 година, че е трансформирала " образованието в пропагандна машина за индоктриниране на деца ", както и че се пробва да " изкорени украинската просвета, завещание и еднаквост ".

Анна Райт, която работи като откривател в организацията, разказва: " В окупираните от Русия територии сплашването и принудата са всекидневна реалност за фамилиите, децата и преподавателите. Никой не се намира в сигурност в изискванията на безкрайна съветска акция на терора ", споделя още тя.

По оценка на основания в САЩ Институт за проучване на войната в момента Москва управлява по-малко от 18% от територията на Украйна, включително и анексирания през 2014 г. Крим.  " Амнести интернешънъл " цитира украинското Министерство на образованието, което показва, че към декември 2022 година в окупираните територии е имало към 918 образователни заведения за деца на възраст сред 6 и 17 години.

Учители и родители преподават украински скрито

От правозащитната организация акцентират, че макар риска от репресии от страна на съветските окупатори някои учители, възпитаници и родители са почнали " да копаят дупки в градините си, с цел да крият преносими компютри и мобилни телефони, или да се крият по тавани и остарели бараки, с цел да хващат мобилен сигнал ", с който да доближават до онлайн уроците на украински.

Училищна библиотекарка е разказала на представители на " Амнести интернешънъл ", че е била принудена да провежда секрети срещи с учениците, с цел да им дава книги. По думите ѝ съветски военни патрули постоянно правили случайни обиски в тяхното село.

Майка, която отказала да изпрати 15-годишното си дете на учебно заведение, споделя, че била пресрещната от мъже в съветски униформи, които ѝ споделили, че синът ѝ ще бъде отведен " в сиропиталище в Русия ", в случай че не стартира да посещава образователните занятия. Момчето се върнало в клас и намерило учебното заведение " украсено с съветски държавни знаци, а въоръжени чиновници стояли на вратата и вътре в постройката ", споделя се още в отчета на организацията.

Онлайн учебно заведение за украинчетата в окупираните територии?

Активистката Виолета Артемчук предизвестява, че всички уеб страници, предлагащи онлайн уроци в Украйна, са блокирани и достъпът до тях е вероятен единствено през VPN.  " Окупаторите ревизират деликатно всички устройства на децата и родителите, с цел да открият тези, които към момента учат в украински учебни заведения ", добавя тя.

А родената в Крим Валентина Потапова, ръководителка на украинската неправителствена организация " Алменда ", приканва Киев да сътвори онлайн учебно заведение, особено ориентирано към децата от окупираните територии. Според нея сходна онлайн институция би им разрешила да учат украински език, история и право. Идеята се разисква още от анексията на Крим през 2014 година, само че защото Киев към момента не е подхванал сходна стъпка, за тези 10 години към този момент е изгубил едно потомство, счита Потапова.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР